Een houten campus in Waalwijk

vrijdag 9 februari 2024

Brabantsdagblad 09-02-2024

Een houten campus voor 270 arbeidsmigranten, in Waalwijk verrijst een bijzonder complex

WAALWIJK - Waalwijk krijgt een bijzondere plek voor 270 arbeidsmigranten. Waar ooit café-zaal ’t Snoekske stond, verrijst een niet alledaagse campus. Geen gestapelde containers of metselwerk, maar een complex van massief hout.

Michel Koster 09-02-24, 06:00
De bouw van de campus aan de Valkenvoortweg schiet op. Als alles meezit, kunnen rond de zomer de eerste arbeidsmigranten er terecht. Toch is nog aardig wat werk te verstouwen. Maar dat is een van de voordelen van houtbouw: het kan snel. De houten casco’s komen rechtstreeks uit Litouwen, waarna het in Waalwijk als een soort groot bouwpakket verder in elkaar geschroefd wordt.
Houtbouw rukt op. Maar op deze schaal, voor zo’n grote campus, is het iets bijzonders. Er is door de betrokken partijen heel bewust voor gekozen om hout van Europese bossen te gebruiken. Niet alleen kun je snel bouwen, ook is het een stuk duurzamer. ,,Het slaat veel meer C02 op dan het kost om te produceren”, aldus architect en projectleider Ronnie van der Geer van architectenbureau Goedehuizen. En als het nodig is, zijn de houten onderdelen weer makkelijk uit elkaar te halen en her te gebruiken

‘Constructie is ijzersterk’
Het is voor de bouwers van aannemingsbedrijf De Wit Drunen deze dag lastig werken met de harde wind die door de Waalwijkse polder giert. Het gedeelte dat al overeind staat, kan gelukkig tegen een stootje. ,,Het gaat om drie of meerdere lagen hout, die kruislings aan elkaar gelijmd zitten. Zo’n constructie is ijzersterk.” Als de houten gebouwen er staan, komen er nog brandwerende panelen tegenaan.

We kiezen bij dit project bewust voor zoveel mogelijk regionale bedrijven”, aldus Ron van Dinteren van BGO Expat Housing, één van de initiatiefnemers van dit project. Het complex telt straks 54 wooneenheden. Bij een aantal zit de badkamer er al in. Deze ruimtes met douche en toilet worden kant- en klaar aangeleverd en geplaatst, dus ook dat gaat snel. In de campus zelf komen naast de woonruimtes ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een fitnesszaal. Verder krijgen de beheerders een eigen plek. Ook het buitenterrein wordt grondig onder handen genomen, met sportveldjes, groen en voldoende parkeerplekken voor auto’s en fietsen.
 
Flink strengere eisen
De eisen aan huisvesting van arbeidsmigranten zijn flink strenger geworden. Er moet een einde komen aan eventuele wantoestanden en overvolle kamers. De buitenlandse werknemers verdienen een fatsoenlijk dak boven het hoofd en moeten voldoende privacy hebben. ,,We voldoen ruim aan die eisen”, benadrukt Van Dinteren. Het Waalwijkse uitzendbureau Solutions wordt de huurder van het complex. Veel van de toekomstige tijdelijke bewoners komen straks uit Portugal en Spanje, en werken vooral bij grote distributiecentra zoals bol.com. Het plan voor de campus heeft overigens heel wat voeten in de aarde gehad. De uitwerking ervan bleek een tijdrovende klus. Het uiterlijk, de omvang, de inrichting: er is overal grondig over nagedacht. Om te kunnen bouwen, moest eerst de bekende horecazaak 't Snoekske tegen de vlakte. In het oude pand zat asbest. Bovendien was de grond vervuild. Die is gesaneerd.

Het nieuwe riool was een hele operatie, en kostbaar ook
Ron van Dinteren, BGO Expat Housing
,,Het was al met al een hele puzzel”, vertelt Van Dinteren. Zo bleek de gedateerde riolering niet toereikend voor het toekomstige gebruik. ,,Er is onder het Drongelense kanaal zelfs een nieuw riool geboord van enkele honderden meters lang. Deze is aangesloten op het rioolstelsel van Waalwijk. Een hele operatie, en kostbaar ook.”
Stroomvoorziening is hele puzzel
De initiatiefnemers hebben nog een puzzel te leggen: de stroomvoorziening. Het verdeelstation ligt vlakbij de toekomstige campus. Maar het elektriciteitsnet heeft z’n maximum capaciteit bereikt. Nieuwe gebruikers moeten dus op een aansluiting wachten. ,,We kregen te horen dat dit nog wel jaren kan duren”, stelt Van Dinteren. ,,Zolang kunnen we natuurlijk niet wachten.” Er wordt hard gezocht naar een oplossing, mogelijk in samenwerking met andere bedrijven in de buurt. ,,Het wordt sowieso geregeld.”

Het complex aan de Valkenvoortweg wordt de vijfde grote campus voor arbeidsmigranten in Waalwijk. Vier daarvan zitten op de bedrijventerreinen (Haven en Zanddonk) zelf, deze ligt er iets buiten. De vijf campussen bieden samen plek aan zo’n 2000 arbeidsmigranten: variërend van van 252 tot 447 plekken per locatie.

foto's: Paul van Baardwijk

campus_1.jpg
zaterdag 13 april 2024